Botulisme

Vogels die door botulisme zijn aangetast krijgen eerst problemen met het opstijgen en het landen. Daarna worden ze geplaagd door pootzwakte en afhangende vleugels.

Botulisme

Bij langdurig warm weer gaat het water van kanalen en vijvers opwarmen. Als het water opwarmt, vermindert het zuurstofgehalte. Hierdoor komt een anaërobe bacterie, Clostridium botulinum, in hogere waterlagen.

In het zuurstofarme milieu produceert de bacterie gifstoffen, toxinen. Op zoek naar voedsel, krijgen watervogels de gifstoffen binnen en worden ziek.

Vogels die door botulisme zijn aangetast krijgen eerst problemen met het opstijgen en het landen. Daarna worden ze geplaagd door pootzwakte en afhangende vleugels. Zonder professionele behandeling (waaronder veelvuldige maagspoelingen) gaan de besmette dieren met 100% zekerheid dood.

Met kajaks en rubberboten gaan de medewerkers de patiënten vangen en de kadavers verwijderen om uitbreiding van de besmetting te voorkomen. Maar liefst 80% van de botulismeslachtoffers worden zo gered!

Eerste hulp

Nog voor je ons contacteert, geven we je graag enkele tips voor de eerste zorgen.

meer info