Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum vzw
011/437089
Heusden-Zolder
Politie ontdekt tachtig achtergelaten dieren
​In en rond een huis in Lanaken zijn gisterennamiddag zo’n tachtig dieren in beslag genomen. De wijkagent was na klachten over een rattenplaag samen met enkele ambtenaren…
29 juni 2015

Politie ontdekt tachtig achtergelaten dieren

In en rond een huis in Lanaken zijn gisterennamiddag zo’n tachtig dieren in beslag genomen. De wijkagent was na klachten over een rattenplaag samen met enkele ambtenaren van de gemeente in het huis gaan kijken. Wat ze er vonden was hallucinant. De bewoners bleken een hangbuikzwijn, geiten, ganzen, kippen en eenden te zijn.

Op 29 juni 2015 werd het Opvangcentrum ingeschakeld door de dienst dierenwelzijn van de Vlaamse regering om de dieren te evacueren. De amoniakgeur die onze medewerkers tegemoet kwam, beloofde al niet veel goeds. Maar wat ze binnen aantroffen, was verschrikkelijk. Op wat stro lag een hangbuikzwijn van ongeveer 250 kilogram. Het dier kon niet meer op zijn poten staan. Na overleg met twee dierenartsen werd beslist om het zwijntje te laten inslapen.

In het huis woonden ook nog ganzen, duiven, kippen en eenden. Sommige duiven zaten met vier in één kartonnen doos van ongeveer 50 centimeter hoog. In de doos lag nog een laag mest en etensresten van 20 centimeter. Het was afgrijselijk hoe die beestjes leefden.

De inspecteur van de dienst Dierenwelzijn nam de dieren allemaal in beslag. Ook de exemplaren die op de koer en in de tuin rondliepen. In totaal gaat het om ongeveer tachtig dieren, waaronder ook enkele Europees beschermde dieren zoals kauwen, een kraai en een merel. Via de Pannenstraat konden we de dieren uit de tuin halen en naar het Opvangcentrum brengen. Dit waren ongeveer tiental schapen en geiten, drie pony’s en vijf hangbuikzwijnen. Met zes medewerkers laadden we de dieren in twee jeeps en twee trailers.

Omdat het zoveel dieren waren, moesten we nog een keer terugrijden. De komende dagen zullen de dieren de nodige verzorging krijgen! De eigenaar kreeg van de politie en de dienst Dierenwelzijn een proces-verbaal.

Politie ontdekt tachtig achtergelaten dieren