Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum vzw
011/437089
Heusden-Zolder
400 dode vogels in huis in Landen
In een huis in de Kapelstraat in Attenhoven (Landen) zijn gisteravond 360 kanaries, parkieten en kwartels in beslag genomen. Er lagen ook nog maar liefst 400 dode…
8 mei 2015

400 dode vogels in huis in Landen

In een huis in de Kapelstraat in Attenhoven (Landen) zijn gisteravond 360 kanaries, parkieten en kwartels in beslag genomen. Er lagen ook nog maar liefst 400 dode vogels in de woning. Een groot aantal daarvan was al in verregaande staat van ontbinding. Het huis was één grote volière. Op elk van de drie verdiepingen stonden kweekkooien opgesteld. De deurwaarder had opdracht gegeven tot de inbeslagname omdat de eigenaar met hoge schulden zit. De man verzette zich gisteravond hevig. De politie moest tussenbeide komen.

Het Dierenasiel van Sint-Truiden en het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum van Heusden-Zolder kregen van de deurwaarder de opdracht om alle dieren in beslag genomen om de schuldenberg aan te zuiveren. Naast de 360 levende vogels en 400 dode exemplaren werden ook nog drie honden in beslag genomen. De inslagbename ging niet zonder slag of stoot. De eigenaar ging danig in verzet tegen de dierenophalers. De lokale politie nam de man mee voor verhoor en volgde nadien de hele operatie nog op de voet.

Rudi Oyen van het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum gaf aan dat dit een van de ergste gevallen van mishandeling van tamme vogels was die hij al had meegemaakt.

“De man had de materiële middelen en de kooien om duizenden vogels te kweken”, zegt Oyen. “Overal waar je keek, stonden kweekkooien opgesteld. Geen enkel plaatsje was onbenut gelaten. In een aantal lagen de dode skeletten op de vloer van de kooien met levende vogels in. Het is niet te omschrijven wat ik daar aan dierenleed gezien heb.”


400 dode vogels in huis in Landen